Premieră. Fuga din România comunistă, subiectul unei dezbateri organizate de o instituție a statului român
Timp estimat de citire: 1 minute
Este o pagină de istorie care lipsește din manuale, dar care ar trebui scrisă de urgență, pentru a noi toți să putem înțelege că nimic nu este garantat în viață, iar libertatea are costurile ei, uneori în vieți omenești. Despre fenomenul frontierist din anii comunismului s-a discutat doar la nivel individual sau în articole de presă. La nivel oficial, de la Revoluția din 1989 până azi, nu a existat ca temă decât sub forma unor promisiuni de cercetare și clarificare. La nivel oficial, acest stat, care are la activ mii de victime, prin politica sa din anii comunismului, nu și-a asumat nicio responsabilitate.
Pentru prima oară, tema fugii din România comunistă este abordată într-un workshop internațional organizat de o instituție a statului, anume Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
În perioada 15-16 decembrie 2021, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc organizează Workshop-ul Internațional online Evadând din comunism: Trecerile ilegale de frontieră dintre Est și Vest în timpul Războiului Rece, care își propune să discute în ce măsură trecerile ilegale de frontieră Est-Vest în timpul Războiului Rece au reprezentat un fenomen de masă, ca manifestare a rezistenței anticomuniste din Blocul de Est.
Lucrările vor aborda teme subsumate unor direcții precum surse și metodologie – lucrări referitoare la fezabilitatea demersurilor științifice privind migrația europeană Est-Vest, mecanisme de trecere ilegală a frontierei, omoruri și violență la graniță, sună anunțul institutului. Cu siguranță, la acest workshop vor fi prezentate rezultatele unor ani în care o mână de jurnaliști și-au dedicat energia și timpul studierii acestui fenomen și relatării lui.
TOATE DETALIILE, AICI
CITITORII CARE DORESC SĂ NE CONTACTEZE, o pot face la adresa de email: siteul.frontieristii@gmail.com sau la adresele marina.constantinoiu@gmail.com și istvan.deak2014@gmail.com
Lasă un comentariu