„Graniţa morţii”, o tulburătoare istorie a frontieriştilor din anii comunismului, în premieră la TVR1

Timp estimat de citire: 3 minute

Televiziunea publică, postul TVR1, prezintă sâmbătă, 26,februarie, de la ora 20:00, un film-mărturie despre un fenomen care a marcat anii comunismului în România, dar care este în continuare un subiect tabu pe agenda publică. Este vorba despre fenomenul frontierist. Adică fuga din țară, prin trecerea ilegală a frontierei, în perioada comunistă.

Mărturiile cutremurătoare ale unor oameni umiliți, bătuți, torturați, într-o epocă marcată de frică dusă la extrem, de minciună și de alienare.

Despre toate acestea, în filmul realizat de regizorul Cătălin Apostol, intitulat ”Granița morții”. Filmul este realizat și cu ajutorul unor jurnaliști care și-au dedicat ani fenomenului frontierist din România, cum ar fi Brîndușa Armanca, Marina Constantinoiu și Istvan Deak.

Ce l-a mânat pe regizorul Cătălin Apostol să pornească pe calea acestui documentar? Ce l-a motivat?

”De-a lungul anilor, chiar și în anii epocii Ceaușescu, am tot întâlnit oameni care au trecut prin această teribilă experiență. Ori au încercat să fugă din țară și au fost prinși, ori au reușit și astăzi trăiesc pe alte meleaguri. Pe toți însă, amintirea acestei aventuri i-a marcat definitiv. Poveștile lor m-au fascinat dintotdeauna, curajul și îndârjirea cu care puneau în practică un asemenea plan primejdios mă făceau să-i privesc ca pe niște eroi. Iar toată fascinația asta a mea venea poate și dintr-o experiență personală.

În decembrie 1989, cu câteva zile înainte de revoluție, am fost la Timișoara pentru a mă întâlni cu un român stabilit în Germania, RFG-ul de atunci, pentru a pune la cale un plan de a fugi din țară. O cunoștință comună din Germania avea să-l plătească pe acest om pentru a mă ajuta să trec Dunărea cu o barcă, chiar în primăvara lui 1990. Însă la doar câteva zile de la această întâlnire, chiar în Timișoara, a început revoluția și tot planul meu s-a năruit. Așadar, s-ar putea spune că am fost la un pas de a deveni și eu un frontierist. Experiența asta firavă însă, așa, nefinalizată cum a fost, m-a urmărit mult timp, întrebându-mă adesea oare ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost revoluția iar planul ăsta ar fi rămas în picioare. Aș fi reușit să fug? Cum ar fi fost viața mea dacă aș fiajuns să trăiesc în Germania sau mai știu eu în ce țară din occident? Sau dimpotrivă, aș fi fost prins, arestat, bătut? Aș fi rezistat la toate caznele astea?

Toate întrebările astea m-au urmărit mult timp și, într-o oarecare măsură, am încercat aflu răspunsuri prin poveștile spuse de cei care au trăit până la capăt asemenea experiențe. Așa am reușit să înțeleg din ce în ce mai bine acest fenomen. Am înțeles cât de apăsătoare e trauma acestor oameni și cât de nedreptățiți se simt ei și astăzi, când încă poartă statutul de foști infractori de drept comun, cât de sângeroasă a fost partea asta de istorie despre care știu din ce în ce mai puțini români și cât de atroce au fost crimele de atunci, crime pentru care nimeni nu a fost găsit niciodată vinovat. Atunci când am înțeles toate astea, am încercat să aflu dacă mai există filme documentare sau măcar articole de presă despre acest fenomen. Din păcate, filme nu prea erau. În afară de o serie de trei episoade realizate de Brândușa Armanca la TVR Timișoara și alte două documentare difuzate de Antena 3, nu am mai găsit nimic.

În ceea ce privește presa scrisă însă, am descoperit o serie întreagă de reportaje și chiar adevărate analize istorice ale fenomenului frontierist”, a explicat acesta.

Mi s-a părut o imensă ticăloșie faptul că după aproape 30 de ani statul român nu și-a asumat nicio responsabilitate pentru toate aceste crime. Mi se pare o uriașă nedreptate faptul că tot acest capitol al istoriei noastre recente pare să fie tot mai uitat. Mi se pare strigător la cer felul în care acești oameni sunt tratați astăzi de autoritățile române. Iar „Granița Morții” ar putea să fie strigătul lor de revoltă”, a mai spus Cătălin Apostol referitor la demersul său cinematografic și nu numai.

CITITORII CARE DORESC SĂ NE CONTACTEZE, o pot face la adresa siteul.frontieristii@gmail.com

About Marina Constantinoiu Istvan Deak
Marina Constantinoiu și Istvan Deak sunt autorii unei serii de producții multimedia dedicate fenomenului frontierist, cu care s-a confruntat România în anii comunismului. Fenomenul, care a marcat o lungă perioadă, între 1948 și 1989, reprezintă o pagină de istorie recentă prea puțin sau chiar deloc cunoscută multora dintre români.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.


*