Incredibilul caz al românului care a sărit din RFG în RDG fiindcă îi era dor de România

Documente din arhiva Stasi

Timp estimat de citire: 2 minute

Este de departe cel mai bizar și neobișnuit caz întâlnit în campania ”Frontieriștii” dedicată de site-ul nostru celor care au îndrăznit să fugă din comunism în țări occidentale.

Și acest caz a fost inclus în dosarul frontieriștilor români din Republica Democrată Germană (RDG), care încercau să ajungă în Republica Federală Germană (RFG), documentat de serviciile secrete est-germane STASI și consemnatat în arhivele BStU, dosar HA IX Nr.121861 MF.

Un cetățean român a fost arestat la data 8 august 1981 la punctul de trecere a frontierei Bornhagen-Heiligenstadt, în timp ce sărea gardul de sârmă ghimpată dinspre RFG spre RDG, spre stupefacția grănicerilor de ambele părți ale gardului.

În fața procurorilor din Erfurt, bărbatul, care nu avea acte de identitate asupra sa, a mărturisit că la începutul lui decembrie 1977 a primit în România o viză de ședere pentru șase luni în SUA. După cele șase luni, el a decis să nu se mai întoarcă acasă.

Orașul Erfurt. Imagini: arhiva personală Istvan Deak

După ce a stat aproape trei ani în SUA, Austria și Germania de Vest, “el a realizat că nu se poate adapta la condițiile capitaliste de viață și a decis să se întoarcă în România”.

A luat legătura cu Consulatul României din Koln, însă cei de acolo nu i-au eliberat viza necesară întoarcerii în țară. Conform propriilor declarații, pentru încălcarea repetată a legii imigranților din RFG, el a fost trimis de două ori în fața instanței, ultima dată fiind încarcerat pentru trei luni.

După ispășirea pedepsei, disperat, bărbatul a decis să intre fraudulos în RDG, ca mai apoi să încerce să ajungă în România. El susține că vameșii și grănicerii vest-germani l-au observat în timp ce încerca, în mod repetat, să sară gardul de la graniță, însă nu au intervenit.

Zona de graniță

Procurorii au dispus arestarea preventivă pentru trecerea frauduloasă a frontierei și continuarea anchetei pentru reconstituirea profilului respectivului.

Conform protocolului în vigoare la acea vreme, toți românii “frontieriști” reținuți în RDG erau extrădați în România, unde îi așteptau o bătaie cruntă și pedepse de închisoare între 6 luni și 3 ani, pentru trecere frauduloasă a frontierei sau jumătate din pedeapsă pentru tentativă de trecere/tentativă de nereîntoarcere în țară.

Cititorilor care doresc să ne contacteze şi să ne ofere informaţii referitoare la tema frontieriştilor le stau la dispoziţie adresele de email: siteul.frontieristii@gmail.com, marina.constantinoiu@gmail.com, istvan.deak2014@gmail.com

About Marina Constantinoiu Istvan Deak
Marina Constantinoiu și Istvan Deak sunt autorii unei serii de producții multimedia dedicate fenomenului frontierist, cu care s-a confruntat România în anii comunismului. Fenomenul, care a marcat o lungă perioadă, între 1948 și 1989, reprezintă o pagină de istorie recentă prea puțin sau chiar deloc cunoscută multora dintre români.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.


*